Zvláště v zimě nám chybí v potravě dost zásadní vitamíny a minerály. Pokud je chcete doplnit, určitě zkuste nakličování semínek. Je to snadné a rychlé.
Naklíčit můžete nechat jakékoliv semínka – proč se to vyplatí a jak na to?
Po celý rok a zvláště pak v zimě je velmi důležité, abychom v potravě přijímali potřebné množství vitamínů, minerálů a stopových prvků. Zatímco v létě to pro nás takový problém není, v zimě je to o něco těžší. Zelenina a ovoce, které najdeme běžně v supermarketech, musí urazit velký kus cesty, než se do obchodů vůbec dostanou, obsah vitamínů a dalších látek je tak poměrně nízký, což je logické. Proto je nejlepší doplnit tyto důležité látky jinak. Obrovským hitem je nakličování semínek.
Proč je nechat vyklíčit
V obchodech je sice také koupíme už hotové a naklíčené, ale určitě to není ono. Pokud se rozhodnete zkusit něco jiného a na vyklíčené semínka dostanete chuť, nekupujte je hotové a již naklíčené, raději si ve zdravé výživě sežeňte vhodné zrna nebo semínka a do nakličování se pusťte sami, vyplatí se vám to. Díky klíčení roste počet důležitých látek, vitamínů a minerálů ve stravě, a právě proto jde o skvělý zdroj toho, co tělo potřebuje. Naklíčit si přitom můžete nechat vlastně cokoliv, jakékoliv malé zrníčko nebo semínko.
Hodně populární jsou fazole mungo, microgreens Nakliceno vám budou klíčit jedna radost, klidně si pak vystačíte s obyčejnou zavařovací sklenicí. Pokud vás to ale chytne, určitě si pořiďte speciální misku na klíčení, která vám ještě více usnadní práci. Díky vodě, kterou se musejí všechna semínka jakéhokoliv druhu prolévat, můžete mít v případě mungo fazolí naklíčené semínka do dvou dnů. Nezapomeňte, že přebytečnou vodu je nutné odlévat a asi dvakrát až třikrát denně se musí prolévat vodou čerstvou. Právě mungo fazole jsou to nejlepší čím může začátečník začít svou cestu za zdravějším jídlem.
Cokoliv vás napadne
Mungo fazole, čočka, cizrna, hrách, pšenice, pohanka, špalda, ječmen, oves nebo i slunečnicová semínka – opravdu cokoliv vás jen napadne a jde o zrno nebo semínko, všechno to můžete nechat bez obav naklíčit. V podstatě nejde o nic těžkého, ať už máte malá semínka nebo ty větší. Nejlepší je pak konzumovat je samozřejmě zasyrova, v čerstvém stavu se dají přidávat do salátů, pomazánek nebo je klidně můžete jíst jen tak. Například u vyklíčené cizrny pak není problém ani s další tepelnou úpravou. Je to jen na vás.
V čerstvém stavu ale mají vyklíčené semínka největší podíl cenných látek.